Da var det igjen klart for klubbmesterskapet i Konnerud Tempo Sjakklubb! Jon Rørvik sørger i kjent stil for servering av mat og kaker, mens Håvard Aure har full kontroll som turneringsleder, og Helmer Nilsen har tatt på seg hørselvern før partiet starter og hører selvfølgelig ingenting. Nye og gamle spillere tusser rundt i lokalet, noen tar et raskt oppvarmingsparti, mens andre syns det er viktigere med hva Jon har brakt inn på kjøkkenet. Generelt er det en noe kaotisk og veldig god stemning. Alt er med andre ord slik det skal være i Malmveien 15.
Totalt 45 brikkeflyttere er påmeldt fordelt på to grupper. 22 stiller i gruppe B, med en øvre ratinggrense på 1700 FIDE ELO og 23 spillere i åpen gruppe, hvor bataljen om klubbmestertittelen skal stå.
Onsdagskveldene på Konnerud har de siste årene utviklet seg til å bli det naturlige samlingspunktet for sjakk i Drammen og omegn. Det er veldig hyggelig at spillere fra andre klubber kommer hit for å spille. I år er det deltagelse fra åtte spillere i seks forskjellige klubber, utover Konnerud Tempo (OSS, Eiker, Kongsberg, Drammens, J’adoube og Holmestrand).
Rundens Parti ble spilt i gruppe B!
Joachim Isaksen (1565) mot Øivind Andersson (1653)
Hva har Øivind spist til middag denne onsdagen? Her disker han i hvert fall opp med et parti så å si uten noen dårlige trekk! Åpningen ble en Kalashnikov siciliansk hvor Joachim spiller 5.Sf3 som er kjent teori, men ikke det mest ambisiøse. Spiller han istedenfor 5.Sb5 vil det bli et parti med mer futt. Litt senere krydrer Øivind med det briljante 11… Sxe4!! hvor hvit ikke kan slå springeren da han vil få Dxc3+ rett i fleisen og påfølgende tap av tårn.
Dette ser Joachim, men skaden er allerede skjedd og Øivind spiller videre med en imponerende presisjon uten å gi noen motspillsjanser. Partiet føres i land i kjent Øivind-stil med fribonde på dronningfløyen og stillingen er uholdbar for Joachim som gir seg etter 41 trekk.
Åpen gruppe
11 partier: 4 utsatte, 5 avgjorte og 2 remiser. Alle de fem avgjorte partiene ble vunnet av ratingfavoritten, mens den største overraskelsen kom i remisen hvor Jørgen Andreas Berg (1684) med sort holdt unna for Vidar Taksrud (1905). Remis med hvit var også et godt resultat for André Tsolis Hellenes (1725) mot Anders Nilsson Aure (1919).
Dmitry N. Ivanov (2175) mot Dag Eriksen (1791)
Dmitry velger Katalansk og Dag svarer med en solid oppstilling. Partiet blir raskt åpnet opp i c- og d-linjene, og følger teori frem til Dmitry går for det litt upresise 8.Lf4 med trussel mot svarts dronning. Dag svarer fint med løpersjakk på f2! før han plukker hesten på c4 med den truede dronningen. Det ender opp med en relativt lik stilling hvor svart er litt mer solid med bonde over, mens hvit har kompensasjon med dynamikk, løperpar og utvikling. Dmitry fortsetter med litt for aggressivt spill, og det er Dag som har flere muligheter til fordel i det påfølgende midtspillet. I trekk 13 spiller Dmitry e4, men hadde Dag funnet svaret med e5 fulgt av Sg4 ville han hatt en stor fordel. Partiet svinger litt frem og tilbake før det jevner seg ut i et tårn og dronningsluttspill som er remis ved beste spill, men langt ifra avklart. I trekk 31 går Dag feil med dronningen, og stillingen kollapser etter få trekk.
Thorgrim Juhani Selmer (1730) mot Villum Brevick Kierulf (2033)
Thorgrim startet partiet med en normal London-oppstilling. Partiet følger kjent teori fram til trekk 8. da Villum spiller 8…Ta5 som ikke er det mest spilte, men fortsatt et godt trekk. I det neste trekket spiller Thorgrim 9.Le2 som er en unøyaktighet, det kan Villum straffe med 9…e5! som vil gi en klart bedre stilling. Dette så ikke Villum, men spilte isteden 9…h6. Etter dette har han en liten fordel frem til Thorgrim spiller 16.g5? fulgt av 17.b4? som gir hvit en vunnet stilling. Etter flere slagvekslinger ender det opp med at Villum står to løpere over, og Thorgrim gir seg.
Elias Engen Akerholdt (1822) mot Marcus Alessandro Stokke (1652)
Partiet mellom Elias og Marcus startet med en London. De holder seg i teori frem til Marcus spiller det litt mystiske 5…Sd5 som setter press på løperen til Elias. Han svarer bra, og partiet fortsetter med en stilling hvor hvit har en litt mer komfortabel stilling med mer plass og kontroll over sentrum. Den første feilen kommer da svart i trekk 13. spiller c5. Det gir hvit muligheten til å spille 14. exd6 og i de neste trekkene åpne opp stillingen til svart. I trekk 17. finner Elias det sterke trekket Lb5! som gir han en vunnet stilling. Elias vinner to bønder, og i trekk 27. spiller han det briljante Dxc7!! som ofrer dronningen. Når Marcus tar dronningen, mister han sin egen dronning også, og stillingen er helt tapt med springer og to bønder mindre i sluttspillet. Marcus gir seg få trekk etterpå.
Andreas Lundstad (1671) mot Svein Erik Lurdalen (1840)
Utradisjonelt spill i åpningen hvor Andreas går for en dobbel fianchetto og de er ute av kjent teori etter få trekk. Det kulminerer i et kaotisk midtspill, med taktikkmuligheter for begge spillere. I sekvensen fra trekk 19 til 24 gjør begge spillerne flere svake trekk som kunne vært straffet hardere av motspilleren. Andreas gjør dessverre de siste svake trekkene her, og det er Svein Erik som kommer ut med fordel. Når så Andreas endelig finner 25. b4 som Stockfish har ropt etter de 3 siste trekkene, er det for sent. Det er fortsatt mye spill igjen, men en luring som Svein Erik slipper aldri fordelen. Denne vokser gradvis frem, til Andreas må se at dronningen ryker etter 38..Th3+ og svart kan innkassere hele poenget.
Espen Balterzen (1529) mot Artem Lukianov (1817)
Espen spilte en forsinket variant av Alapin mot Artem sin hyperakselererte drage. De var i kjent territorium frem til Artem spiller 8…e6 som stenger inne løperen sin, det er en unøyaktighet, men ikke noen krise. Artem henter seg bra inn igjen, får godt med press mot d4-bonden til Espen, og en liten fordel. Når hvit spiller 18.Sxa6? gir han svart muligheten til å spille 18…Tc8, og legge press ned mot dronningen og kongen. Artem står klart bedre, før Espen spiller 23.e4?? da kan Artem spille 23..dxe4. Da er det lett å tenke at hvit mister dronningen, men den er giftig og kan ikke tas da svart blir matt, med varianten 23.e4 dxe4 24.Txd8 Tc1+ 25.Ka2 Ta1# Dessverre for Artem så han ikke dette, og spilte istedenfor 23…d4?? som gir bort nesten hele fordelen. Etter dette svinger partiet veldig. Til slutt gjør Espen en avgjørende bukk og spiller 30.e5?? Dette utnytter Artem med 30…Df5+ fulgt av 31…Tfc8 som vinner partiet, og Espen gir seg. Dette var et parti som kunne gått begge veier!
Gruppe B
I denne gruppen hadde vi kun to utsatte av 11 partier, samtlige av de 9 avviklede partiene endte med en glad vinner og muligens en mer skuffet part. Ingen rolige remiser her altså.
Jon Christian Hansen (1653) – Helmer Nilsen (1565) 1-0
Abdulrahman Samimy (1545) – Håvard Aure (1582) 1-0
Tor Jan Husebø (1577) – Tadesse Duguma (1520) 0-1
Rober Forthun Damli (1464) – Geir Transeth (1573) 0-1
Ole Solum Hermansen – Bjørn Jahnsen (1571) 0-1
Geir Kvalsvik (1570) – Sverre Knudsen 1-0
Geir Fagervik (1680) mot Remzi Asanov (1566)
Spansk teori i 3 trekk. 4. h3 er unøyaktig, men ikke krise. Partiet er relativt jevnt med litt press for hvit frem til trekk 22. da Remzi spiller c6 og truer tårnet til Geir på d5, her mistenker man at det kan være en feil i notasjonen, for ifølge notasjonen så lar Geir tårnet stå i slag og spiller Tad1?? Remzi følger da ikke opp med cxd5, som ville gitt et rent tårn over, men beskytter istedenfor b7 bonden som ikke er direkte truet! Her er vi litt forvirret over hva som har skjedd. Etter dette spiller Geir presist og drar seieren enkelt i land.
Erik Rybakken (1565) mot Roger Løvaas (1639)
Erik valgte å spille en Jobava London mot Roger. Det var en lik stilling frem til hvit spiller 11.b4? fulgt av 12.b5? to unøyaktige trekk rett etter hverandre som gir svart fordel. Heldigvis for Erik fant ikke Roger det riktige trekket 12…Se4! som ofrer springeren på c6, hvis den blir tatt har svart det sterke trekket 13…Db2! som gir hvit mye trøbbel. Istedenfor 12…Se4 spilte Roger 12…Sa5 og partiet fortsetter i en lik stilling. Partiet er relativt likt frem til hvit spiller 25.Ta3??. Da kan svart spille 25…Sd2 som truer tårnet på f1, hvis hvit da bare flytter tårnet, for eksempel 26.Td1 kan svart spille 26…Sc4! som gafler løperen på d6 og tårnet på a3. Igjen så misser Roger en mulighet til å få en vunnet stilling og spiller istedenfor b6 som gir Erik en bedre stilling hvis han finner det sterke trekket 26.Lxe4!, da vinner han en bonde, hvis løperne blir tatt så henger hesten til Roger på b3. Erik så heller ikke dette, og spilte istedenfor 26. Lb4. Da svarer Roger med 26…h6 som igjen gir Erik muligheten til å slå bonden på e4. Denne gangen ser han det, og får en vunnet stilling som han klarer å dra i land.
Og med disse trekkene er sjakkåret 2025 godt i gang på Drammens tak!
Skrevet av Nåkkve og Villum