Miniatyrer og mirakuløse redninger

      Kommentarer er skrudd av for Miniatyrer og mirakuløse redninger

4. spillkveld ble avviklet med en blanding av utsatte partier og noen fremskutte partier. 

Totalt 13 partier på en kveld uten ordinær runde er bra på en regnfull kveld i september. I A gruppa ble det «Clash of the titans», når de to høyest ratede spillerne møttes til sitt 4. runde parti. Dmitry hadde fordelen av hvit mot Leon, og hadde klar en skarp c3 variant mot Leons sicilianer. Etter å ha gått ut av hovedteorien med 12. Da4, behersket Dmitry komplikasjonene best og fikk jaget svarts konge ut på brettet. Imponerende spilt av Dmitry i kveld!

Partiet fra runde 2 mellom Steinar og Jon, ble et motbakkeparti for Steinar. Etter en litt passiv Larsens åpning fra Steinar, viste Jon posisjonell overlegenhet. Når Steinar til slutt var nødt til å rokere langt, inn i Jons bondestorm, var det bare et tidsspørsmål når han måtte rekke fram hånden.

 

Et annet 2. rundeparti som ble spilt, var Svein Erik mot Aidas. Her plukket Svein Erik fram en gammel godbit, nemlig Orangutang, og kom seg ut av teori. Det ble likevel en ganske balansert stilling lenge, men Svein Erik fikk mulighet til et taktisk sleggeslag i trekk 25. Når han slo med bonde i stedet for med springer, som ville gitt avgjørende fordel, går det sakte men sikkert utforbakke, og Aidas bygger seg opp en klar fordel. På sedvanlig vis klarte Svein Erik å holde liv i motspillsjansene, og når Aidas gjorde den avgjørende feilen 52 … Td1, var det plutselig Svein Erik som vant partiet.

Kveldens siste parti fra A gruppa var partiet mellom Elias og Anders. Det ble egentlig aldri særlig spennende. Begge virket relativt fornøyd med remis, og gikk ikke for noen kritiske valg. Dermed ebbet det ut i remis etter 25 trekk.

I B gruppa ble det også spilt 4 partier. Partiet mellom Andreas og Vidar fra runde 3 bølget litt frem og tilbake. Andreas spilte godt mot Vidars skandinaviske åpning, og fikk en komfortabel fordel, som etter hvert jevnet seg ut, før Vidar overtok initiativet. Til tross for dårligere tid, klarte Andreas å jevne ut stillingen igjen, før Vidar med 34 … Lc5, må gi tårn og kvalitet eller gå matt. Dette viser at alt kan skje i de jevne gruppene da Vidar sto med 3/3 før partiet, mens Andreas hadde 0/2.

Dag og Artem spilte en Sicilianer, der hvit fikk en liten utviklingsfordel, men ikke noe avgjørende.  13. … a6 så ut som et naturlig trekk ved første blikk, men viste seg å være en avgjørende feil, når svart må gi materiell etter 14. Lb6. Dermed var en av kveldens miniatyrer et faktum.

Kveldens andre mirakuløse redning, var det John Christian som sto for, mot Thorgrim. Etter en jevn åpning og jevnt midtspill havnet de opp i et sluttspill med tårn og dame og like mange bønder. Når Thorgrim ble invitert inn i stillingen til John Christian og fikk lov til å sjakke med dama, takket han pent og fikk vinnende fordel. Når han så får opp en stilling med damer og to passerte fribønder ser det hele ut til å være avgjort, fram til 44. … b2, med damebytte og passert dobbeltbonde som ikke kan beskyttes som resultat. Da var det bare å vise litt teknikk igjen for John Christian som vant greit.

Kveldens siste parti i B gruppa ble spilt mellom Kristian og Geir, som ble et parti vekk fra de teoretiske åpningsvariantene. Kristian spilte som vanlig på taktiske motiver, og fikk en grei fordel ut av det. Når han spilte litt for fort i de avgjørende fasene, og tillot avbytter som forenklet stillingen, var det Geir som hadde den posisjonelle fordelen, og som kunne føre sluttspillet til seier.

Dagens raskeste parti kom i C gruppa, der undertegnede møtte Remzi. Etter engelsk åpning ble Remzi stående med kongen for lenge i sentrum, og undertegnede fikk inn 13. d4, og svarts stilling kollapser fullstendig.

Enda en miniatyr fulgte i partiet mellom Bjørn Stian og Erik. Hvit bukker dessverre allerede i trekk 6, og må gi opp i trekk 14, etter å ha kommet 2 bønder under, mistet mulighet til rokade og brikkene står passivt.

Det siste partiet i C gruppa ble spilt mellom Nåkkve og Roger. Dette var et relativt balansert parti, der hvit sto litt bedre det meste av partiet, men som hele veien lå innenfor remis grensen. Dermed ble de også enige om remis etter 31 trekk.

 

Det ble også spilt 2 partier i D gruppa. Bjørn hadde god kontroll mot Abdulrahman, men misbrukte noen muligheter til å avgjøre raskt. Han måtte dermed spille over 80 trekk for å vinne, men var aldri i tapsfare.

Kveldens siste parti gikk mellom nykommeren Tadesse og Kent Roger. Her viste Tadesse prov på gode kvaliteter. Etter en spenstig Caro-Kann, som hvit kom best ut av, klarte han å skape to passerte fribønder som til slutt ble for vanskelige å holde kontroll på for svart. Selv om Kent Roger forsvarte seg seigt ble det etter hvert for vanskelig, og Tadesse vant etter 64 trekk.