Spillekveld 3 – 28.8

      Kommentarer er skrudd av for Spillekveld 3 – 28.8

Denne kvelden var det 26 spillere som kjempet om poeng. Dette betyr at det ble ganske mange utsatte partier denne kvelden. Vi begynner også å se fordelen med berger da noen som ikke har partier har begynt å spille partier på forhånd.

Gruppe A

Leon mot Villum startet med en utradisjonell b3 variant som gikk over i en f4 åpning. Allerede med 6… h6 er partiet ute av kjent terreng og databasen sier at denne stillingen ikke er spilt før. Dette viste seg å være bra for svart da angrepet på kongefløyen viste seg å være svært vanskelig for hvit å avverge. Og selv om hvit fikk sjanser var det en stilling som alltid var vanskelig å forsvare for hvit. Partiet var så over på 18 trekk med 18… Tg4 som en vakker avslutning. Her må hvit gi betydelig med materiell hvis han ikke skal gå matt.
Se partiet her

Jon mot Jan ble et lengere parti på 50 trekk. Hvit styrte partiet hele veien. Mot slutten av partiet kom det en feil som svart kunne ha utnyttet for å snu partiet, men når svart ikke fant dette trekket vant hvit.
Se partiet her

Anders A mot Svein Erik ble enda et kort parti i A gruppa denne kvelden. Hvit kom fint ut og hadde fått litt fordel etter 8 trekk, men lot gambit bonden stå i slag et trekk for lenge. Dette utnyttet svart og med bonde over bygde svart opp et press som gjorde at hvit kunne gi opp etter 19 trekk, kvalitet og bonde under.
Se partiet her

Frode mot Elias ble et langt og turbulent parti. Partiet ble en utradisjonell 1. c3 åpning. Når begge spillere rokkerte langt og hvit prøvde å åpne opp med et springeroffer fikk svart litt for mye. Angrepet ble derimot etter hvert for mye for svart som ga tilbake offiseren og landet i et likt sluttspill. I dette sluttspillet slipper hvits dronning etter hvert inn på 8. raden. Da gikk det fort nedover og når svarts konge ble jaget ut på tur ble det til slutt for mye. Hvit avsluttet med en sekvens som vinner dronning.
Se partiet her

Siste parti i denne gruppa var et parti fra runde 11. Dette var partiet mellom Steinar og Dmitry. Hvit spilte også i dette partiet 1. b3. Her fikk også svart bygd seg opp en solid fordel som resulterte i en kvalitet over og stor computer fordel. Det å bytte løpere i trekk 27, var derimot en tabbe fra svart. Svart skulle ha økt presset mot hvits konge, istedenfor kom hvit inn i partiet igjen. Svart beholdt kvalitetsfordelen inn i sluttspillet, men da dette ikke så ut til å være nok gikk han for det drastiske 54. b5. Hadde hvit slått med c bonden ville partiet etter alle solemerker gått mot remis. Hvit så derimot ikke farene i a linja og slo med a bonden. Etter dette kunne svart åpne a linja og spille seg til seier i et parti som tok 71. trekk.
Se partiet her

 

 

Gruppe B

Marcus mot thorgrim blei parti hvor hvit aldri slapp inn i partiet. Svart tok over tidlig, vant en bonde og seinere en offiser. Deretter styrte han klart til seier.
Se partiet her

André mot Anders S var et parti hvor svart fikk en liten fordel ut av åpningen og når hvit spilte 22. c5 blei det en hel kvalitet. Det så lenge ut som at dette skulle være slutten på visa da svart spilte 41… a3. Dette førte til at hvit fikk bytta av dronninger og fikk en bonde for kvaliteten. Dette var i teorien nok til å holde remis, men som mange veit er det vanskelig å forsvare disse sluttspillene og svart klarte til slutt å spille seg til ny fordel og dermed vinne partiet.
Se partiet her

Vidar mot Artem er det siste partiet denne kvelde og er fra runde 6. Dette ble en engelsk mot hollandsk, som fort ble ubalansert. Hvit fikk etter hvert mye rom og godt plasserte brikker. Det ble dermed vanskelig å spille for svart, og svart måtte etter hvert gi fra seg materiell. 92% nøyaktighet fra hvit vitner om sterkt spill. Vidar har dermed 3 poeng på 3 spilte partier.
Se partiet her

 

 

Gruppe C

Håvard mot Bastian starta som en lite ambisiøs engelsk. Hvit fikk i liten grad noen fordel og begynner å bytte ned mot et balansert sluttspill. I sluttspillet viser deretter hit hva som var planen da han tar over partiet og spiller denne fasen tilnærmet perfekt. Det er spesielt verdt å merke seg det pene 43. Sxd4 og sekvensen som følger. Her viser hvit hvordan man enkelt skal sikre seg seier ved å forenkle i sluttspillet. Hvit med 92% og svart med 85% nøyaktighet. Dette viser at det i alle gruppene kan spilles sjakk på et visst nivå.
Se partiet her

Bjørn Stian mot Nåkkve blei kveldens lengste parti. Nåkkve viser styrke etter en sterk vårturnering og mye ratingoppgang har han startet turneringen med 2 av 2 har han foreløpig forsvart posisjonen som den nest høyest ratede i denne gruppa.

Mats mot Remzi blei ei skikkelig batalje. Her skifter fordelen mange ganger, og det er ikke så rart når du ser hvor i strupen de 2 spillerne gikk. Svart startet tidlig et konge angrep på hvit, mens egen konge ble stående i midten. Dette så ut til å virke da svart begynte å få tak på stillingen. Så begynte svart å bli nervøs og rokkerte langt. Dette ble starten på hvit sitt angrep. Hvit bygger nå opp stor fordel. Etter hvert kommer svart levende ut av partiet og det jevner seg ut, med enkelte muligheter for svart. Sluttspillet med bønder og 1 tårn til hver er i teorien remis, med svart som spiller på vinst. Dette sluttspillet er vanskelig å spille for hvit og feilene følger. Svart vinner dette bølgende partiet som kunne gått begge veier.
Se partiet her

 

Gruppe D

Joachim mot Ole Petter kunne blitt et veldig kort parti. 7… Se5 gir hvit mulighet til å vinne på en taktikk som like godt kunne vært en oppgave. Her bør dere gå inn og se om dere finner vinst trekke for hvit. Når hvit ikke fant dette pene trekket holdt han allikevel en fin liten fordel som bare ble større og større. Angrepet på svarts konge blei for mye og hvit vant partiet. Joachim har dermed 3/3 i sin første langsjakkturnering på Konnerud. Se partiet her

 

Robert og Ken Roger var et runde 5 parti som blei spilt denne kvelden. Partiet var i realiteten over etter 6 trekk. Da 6.Dd2 var en bukk. 6.Sc2 ser kanskje ut til å løpe inn i 6…d4, men dette møtes av 7. Dxd4, som fungerer på grunn av bindingen på springeren på c6.Når hvit ikke så dette fikk svart en offiser og partiet blei enveiskjøring derfra.
Se partiet her

Dette som andre kvelder var en kjempekveld, med god servering, 26 spiller og et par tilskuere.